Menü Bezárás

Milyen a jó ingatlanos ügyvéd?

Ön akár vevő, akár eladó, nagyon fontos az Ön számára, hogy milyen ügyvédnél fog elkészülni az adásvételi szerződése!

 

Ingatlan adásvételeknél a vevő joga, hogy kiválassza azt az ügyvédet, aki majd elkészíti az adásvételi szerződést.

Sajnos néha nem jól választanak.

 

A rossz választás sokba kerülhet a vevőnek.

Két fronton bukhat a vevő:

  1. Amennyiben az ügyvéd nem ingatlanjog specialista, akkor előfordulhat, hogy nem naprakész az adó és az illeték szabályokról, illetve azokról a legális lehetőségekről, amelyek összehangolt alkalmazásával nagyon sok pénzt spórolhat a vevő számára.
  2. Ennél persze jóval szembetűnőbb szitu az, amikor az ügyvéd durván egyoldalú szerződést készít, amibe az eladó nem megy bele. Ilyenkor úgy bukja a vásárlást a vevő, hogy egyébként simán megvásárolhatta volna az ingatlant.

Gyakran jön ehhez még hozzá számos olyan a vevőt terhelő költség, amit közben kifizetett, és mégsem lesz az övé a kiválasztott ingatlan. (Hiteltanácsadó díja, értékbecslés, …)

 

Szerintem az a jó ügyvéd, aki naprakész az ingatlanjog kapcsán és eléggé tapasztalt a területen ahhoz, hogy mind az eladó, mind pedig a vevő számára jó megoldást tud kínálni az adásvételi szerződés elkészítése során.

Nem az a jó ügyvéd, aki az utolsó szőrszálat is úgy alakítja, hogy az a vevőnek kedvező legyen, hanem az, aki olyan szerződést készít, amit az eladó is elfogad, és ezzel hozzásegíti a vevőt az ingatlanhoz.

 

Az eladók sem idióták. Ráadásul gyakran ott van mögöttük egy tapasztalt ingatlanos, aki bár nem jogász, ám képzettségének megszerzéséhez ingatlanjogot is tanult, és sok-sok ingatlan adásvételi szerződést lát ahhoz, hogy kiszúrja az egyoldalú szerződést. Az pedig hivatásából következő feladata, hogy védje az eladó érdekeit.

Amikor bonyolódni látszik az eset, célszerű az eladó számára is felkérni egy ügyvédet a szerződéstervezet ellenőrzésére.

Persze ez az ügyvéd is legyen jól felkészült és korrekt, mert csak úgy fog összejönni a kívánt adásvétel.

 

Számomra nagyon fontos, hogy mind az eladó, mind pedig a vevő elégedett legyen, az további ajánlásokat jelent a számomra.

 

Török József
magán ingatlanos,
ingatlanértékesítési specialista