Menü Bezárás

Mit gondolnak a vevők a „tulajdonostól eladó” hirdetésekről?

Az ingatlanhirdetéseknél mindenki igyekszik az aktuális hirdetési árakhoz igazodni. Ha van ennek realitása (mert az ingatlan lokációja, adottságai és állapota indokolja), ha nincs (mert az ingatlan jelentősen eltér a konkurens ajánlatokhoz képest).

Az ingatlan valós piaci árát (amilyen összegen el fog majd kelni) elsősorban az határozza meg, hogy milyenek a kínálati-keresleti viszonyok (azaz mennyi hasonló ingatlant kínálnak, milyen árat kérnek értük, …).

Amikor feladunk egy ingatlanhirdetést, célszerű úgy elkészíteni a hirdetést, hogy azt arra a célcsoportra szövegezzük, akinek várhatóan majd el is fogjuk adni.

Ha jó a hirdetés (felkelti a célcsoportba tartozók érdeklődését), és jól megválasztott a hirdetési ár (se nem túl magas, ami elriasztaná a lehetséges vevőket, se nem túl alacsony, amely azt a veszélyt is magában hordozza, hogy ár alatt fogjuk eladni az ingatlant), akkor kellő számban, olyan érdeklődők is jelentkeznek az ingatlanra, akik közt ott lesz az az egy, akinek el is fogjuk adni.

Az érdeklődők sokféleképpen gondolkodnak. Pár a gyakorlatban megfigyelhető tendenciát azonban fel tudunk sorolni, ami a legtöbb érdeklődő gondolkodását jellemzi.

Amikor az érdeklődő azt olvassa, hogy „tulajdonostól eladó”, azt jelentős részük nagyon szereti, mert úgy gondolja, hogy akkor többet tud majd alkudni, hiszen nincs benne ingatlanos, és a tulajdonos valószínűleg kevésbé biztos a dolgában.

Azok is szeretik az ilyen hirdetéseket, akiknek rossz tapasztalatuk volt hozzá nem értő, vagy csak a saját hasznát néző „ingatlanossal”. Ezek a vevők, ha tehetik, ilyen hirdetéseket keresnek.

A felkészültebb vevők, akiknek van valami fogalmuk az ingatlanokról (műszaki területen és jogi vonatkozásban az átlagnál felkészültebbek), azt veszik le belőle, hogy sokkal alaposabban utána kell nézniük az ingatlannak, mert nincs az ügyletben olyan ingatlanszakértő, aki elvégezte volna helyettük ezt a munkát.

Sok ilyen vevő van. Gyakran hallom tőlük, hogy magánhirdetést nem is néznek, mert nincs idejük, vagy kedvük mindennek alaposan utána nézni, ugyanakkor nagyon fontos számukra a biztonság és a korrekt tájékoztatás.

Sokfélék az emberek, és sokféleképpen mérlegelnek.

A vevők közt vannak olyanok, akik ugranak az ilyen hirdetésre, és megpróbálják behúzni az eladót egy olyan megállapodásba, amivel sajnos nem jár jól. Felkészült ingatlanértékesítővel esélyük sem lenne erre.

Nincs mindenkinél működő recept.

A tapasztalat szerint eladási eredményesség szempontjából (mennyi idő alatt és milyen áron sikerül eladni), inkább kedvezőtlen az eladók számára a „tulajdonostól eladó” hirdetés, mint sem kedvező.

Hasonló ez, mint hogy a több ingatlanos által hirdetett ingatlan általában hosszabb idő alatt kel el, és szinte mindig rosszabb áron, mintha egyetlen jó értékesítőre bízták volna.

Természetes, hogy az eladók próbálnak hatást gyakorolni az érdeklődőkre. Sajnos azonban sok minden nem úgy működik, ahogy az emberek gondolják.

Ezzel szembesül minden értékesítő, aki arra adja a fejét, hogy képzi magát.

Barátsággal, Török József
magán ingatlanos,
ingatlanértékesítési specialista.