Menü Bezárás

Vigyázat, csaló ingatlanfejlesztők!

Ma jelent meg a Helyi Hírek 2021.03.17-ik számában egy írás „Polgármester álruhában / Tíz lakás egy családi házban” címmel.

Ez a cikk egy olyan jelenségre hívja fel a figyelmet, amit magam is egyre többször tapasztalok járva, kelve.
„Leleményes vállalkozók” a helyi építési rendelkezéseket megszegve, az engedélyezettnél több lakóegységet (lakást) alakítanak ki a megvásárolt építési telken.
Többször látok olyat, hogy 2 lakóegység helyett négyet alakítanak ki, a cikkben szereplő 10 lakóegység egészen extrém példa.

Nos, vásárlóként nagyon fontos, hogy utána nézzünk annak, hogy az ingatlan jogilag rendben van-e!
Az ingatlanosnak ez alapvető feladata volna, hiszen hogy árul olyat, amiről nem is tudja, hogy rendben van-e? Ráadásul ez gondatlan megtévesztésnek számít, ami miatt igen komoly kártérítésre perelhető.

Az emberek azért vásárolnak ingatlanostól, mert azt gondolják, hogy nagyobb biztonságban vannak, mert az ingatlanos érti a dolgát, és felderíti az ingatlan jogi státuszát, és arról kellő tájékoztatást is ad.
És tényleg, nagyon sok hozzáértő és becsületes kolléga van, aki tudja a dolgát, és teszi is.
Nem véletlenül gondolják oly sokan, hogy biztonságosabb ingatlanostól vásárolni.

Minden tiszteletem a polgármester úré, aki nem sajnálta az időt, és felderítette ezt az égbe kiáltó disznóságot, és fel is lépett ellene!
Kérem, lépjen fel a munkáját hanyagul végző ingatlanossal szemben is!

Elképzelhetetlennek tartom, hogy olyan ingatlant kínáljak vevőknek, ami nincs rendben, vagy amiről nem adtam pontos tájékoztatást, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy tisztává váljon jogilag.

Például, gyakran előfordul, hogy egy lakáson banki tartozás van. A tulajdoni lapon szerepel is a banki tartozás. Erről nyilvánvalóan tájékoztatni kell a vevőt, és meg kell állapodni arról, hogyan lesz megoldva a tehermentesítés, hiszen addig, amíg az ingatlan tehermentesítése nem történik meg, a földhivatal nem tudja bejegyezni a tulajdonosváltást. Nagyon gyakran a vevő tehermentesíti az ingatlant az első vételár részlet bank számára történő megfizetésével. Ehhez azonban szükséges egy határidőre kiszámolt banki igazolás, amit az eladónak hoznia kell az adásvételi szerződésre. Ebben szerepel, hogy pontosan milyen összeg bank számára történő átutalásával lehet tehermentesíteni az ingatlant.

Egy másik példa az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan értékesítése, amitől sokan félnek, pedig a legtöbbször nem okoz nagy kihívást. Azokban az esetekben, ahol a tulajdonostársak által kizárólagosan használt lakóhelyiségek és kertrészek jól elkülöníthetők, netán kerítéssel elválaszthatók, ott egy fontos dologra ügyelni kell. Szükség van egy ügyvéd által ellenjegyzett használati megosztási megállapodásra és vázrajzra. Ez pontosan leírja, hogy a tulajdonostársak mely helyiségeket, és a kert mely részeit használhatják kizárólagossággal. Ha nincs ilyen megállapodás, akkor legkésőbb az adásvételi szerződéssel egy időben azt ügyvéddel el kell készíttetni, és a tulajdonostársaknak kivétel nélkül alá kell írniuk.

Visszatérve a konkrét példához, ez sokkal zűrösebb eset, hiszen törvényesen nincs rá mód, hogy a kialakított helyzetet jogszerűnek ismerjék el. Arra viszont igenis számítani kell, hogy az önkormányzat érvényt fog szerezni a helyi előírásoknak, és sorozatos bírságolásokkal, az ingatlan megterhelésével ellehetetleníti a fejlesztő, ha ő nem érhető el, akkor a tulajdonosok helyzetét.

Nyilván arra utaznak a fejlesztők, hogy hamar bedöntik a céget, és majd legyen a leendő tulajdonosok és az önkormányzat gondja, hogy mit kezd az ingatlannal.

Ha tud róla, Ön belemenne ilyen vásárlásba? Ugye, hogy nem!

Ha találkozik hasonló próbálkozásokkal, jobb, ha távol tartja magát ezektől.
Ha találkozik ilyennel, kérem hívja fel az ingatlanirodát. Kérje a vezetőt és tájékoztassa arról, hogy a munkatársa nem végzi jól a dolgát. Ha azt tapasztalja, hogy benne vannak a zsiványságban, akkor jelezze a helyi jegyzőnek, akinek módja van fellépni a hasonló csalásokkal szemben!
Higgye el nem elég, ha saját magát megvédi. Tegyen arról is, hogy mások, kevésbé felkészült vásárlók se lehessenek csalók áldozatai.

Köszönöm az együttműködését!

Török József
magán ingatlanos
ingatlanértékesítési specialista